Co z tego wyszło? Zobaczcie sami.
Pierwsze menu to:
Lunch w postaci Sandwich'a perłowego (Sandwich'a perłowego)
Na kolację proponuję Perłę w kapuście (przepis poniżej)
zaś na deser Wianek bakaliowy z nutą szałwii (wianek bakaliowy)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9hGCw6r6jKQ8CXlwhpODhGBeHncobtWcQoP8ekaPbXw7-oPzgK18CKpOKF_fJe8P4NMQY6qRVM7ruJ5HpodD4ID46tQ6pg_tUh0yyKbwakjnp3WFhsTqZDvc8Tx8JsJH4sStH34gLSrA/s640/PerKap+-+Kopia.jpg)
Perła w kapuście.
- 1 kapusta czerwona lub biała
- 100 ml octu jabłkowego
- sól i cukier do smaku
- 200 g ugotowanej kaszy perłowej
- 500 g mięsa gulaszowego z indyka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 ząbek czosnku
- 5 dag ziaren jałowca
- pęczek koperku
- 100 ml śmietanki wiejskiej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz czarny do smaku
Zmiel mięso razem z obraną cebulą i czosnkiem. Rozgnieć kilkanaście ziaren jałowca, dodaj je do mięsa razem z papryką i pieprzem ziołowym. Lekko posól i odstaw na pół godziny.
Wytnij głąb z kapusty. Ugotuj kapustę, oderwij jej liście, spłucz w zimnej wodzie po czym włóż je do wody zakwaszonej octem , doprawionej sola i cukrem do smaku na kilka minut.
Na maśle sklarowanym przesmaż mięso, podlej je odrobina wody i uduś do miękkości.
Dodaj kaszę, śmietankę kremową, wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem czarnym świeżo zmielonym i solą jeśli trzeba
Na końcu do farszu dodaj posiekany koperek zostawiając kilka gałązek do dekoracji.
Wykrój z każdego liścia twardy nerw i przekrój go na połowę.
Z liści zwijaj rożki, nadziewaj je farszem. Przed podaniem zagrzej rożki w piecyku.
Układaj je po dwa na talerzu, udekoruj koperkiem i kuleczkami jałowca.
Na deser proponuję zdrowy ... wianek bakaliowy z nutą szałwii.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWOYOg19W7PTLn33TKc1Dtfa_zn9Kh7PkHkYNy9-HZW35z_HYcvAWlJh-sk5bJ1Llf1cOImzASeW0zi4lHZ8TWVojdVcDBU9Eis22jIqf9sPqeCbeB5R-PLawhJ3WLrhOI8j-ANOqAf60/s400/WianSz.jpg)
Wianek bakaliowy z nutą szałwii
- 150 g kaszy jaglanej
- mała szczypta soli
- pół szklanki mleka skondensowanego lub słodkiej śmietanki
- 3/4 szklanki bakalii (uprażone płatki migdałów i orzechów nerkowca, rodzynki sułtańskie)
- miód akacjowy do smaku
- miód akacjowy do polania
- kilka łyżek zmielonych migdałów do wysypania foremek
- kwiatki szałwii i listki mięty do dekoracji
Ugotuj kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu zastępując część wody mlekiem lub śmietanką.
Przestudź ją. Dodaj bakalie, miód do smaku - wymieszaj.
Dno foremek wysyp zmielonymi migdałami. Kulkę kaszy dostosowanej do wielkości foremki oprósz zmielonymi migdałami po czym wciśnij w foremkę. Zrób to samo z pozostałymi po czym schłodź. Wyjmij desery z foremek na talerzyki, udekoruj kwiatami szałwii, listkami mięty i polej miodem.
Ciekawa nazwa........a już zaczęłam szukać pereł!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie.
Dzięki! Jałowiec jest dla mnie perłą :)przepadam za tym aromatem.
OdpowiedzUsuń