Strony

9 czerwca 2013

Perła w kapuście

Od dawna miałam ochotę pojechać na MALTAFES TIVAL, oczywiście jako widz. To niezwykle kusząca impreza. Gdy zobaczyłam informację o akcji REZYDENCJE DLA ARTYSTÓW GOTUJĄCYCH zrodziła się niezwykła pokusa by spróbować swoich sił.
Co z tego wyszło? Zobaczcie sami.
Pierwsze menu to:  
Lunch w postaci Sandwich'a perłowego (Sandwich'a perłowego)








Na kolację proponuję Perłę w kapuście (przepis poniżej)
zaś na deser Wianek bakaliowy z nutą szałwii (wianek bakaliowy)

Na początek opisze moją propozycję na kolację. Niedrogie smaczne danie.



Perła w kapuście.

  • 1 kapusta czerwona lub biała
  • 100 ml octu jabłkowego
  • sól i cukier do smaku
  • 200 g ugotowanej kaszy perłowej
  • 500 g mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag ziaren jałowca
  • pęczek koperku
  • 100 ml śmietanki wiejskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz czarny do smaku


 Zmiel mięso razem z obraną cebulą i czosnkiem. Rozgnieć kilkanaście ziaren jałowca, dodaj je do mięsa razem z papryką i pieprzem ziołowym. Lekko posól i odstaw na pół godziny.
Wytnij głąb z kapusty. Ugotuj kapustę, oderwij jej liście, spłucz w zimnej wodzie po czym włóż je do wody zakwaszonej octem , doprawionej sola i cukrem do smaku na kilka minut.
Na maśle sklarowanym przesmaż mięso, podlej je odrobina wody i uduś do miękkości.
Dodaj kaszę, śmietankę kremową, wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem czarnym świeżo zmielonym   i solą jeśli trzeba

Na końcu do farszu dodaj posiekany koperek zostawiając kilka gałązek do dekoracji.
Wykrój z każdego liścia twardy nerw i przekrój go na połowę.
Z liści zwijaj rożki, nadziewaj je farszem.  Przed podaniem zagrzej rożki w piecyku.
Układaj je po dwa na talerzu, udekoruj koperkiem i kuleczkami jałowca.























 Na deser proponuję zdrowy ... wianek bakaliowy z nutą szałwii.

















Wianek bakaliowy z nutą szałwii





  • 150 g  kaszy jaglanej
  • mała szczypta soli
  • pół szklanki mleka skondensowanego lub słodkiej śmietanki
  • 3/4 szklanki bakalii (uprażone płatki migdałów  i orzechów nerkowca, rodzynki sułtańskie)
  • miód akacjowy do smaku
  • miód akacjowy do polania
  • kilka łyżek zmielonych migdałów do wysypania foremek
  • kwiatki szałwii i listki mięty do dekoracji



Ugotuj kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu zastępując część wody mlekiem lub  śmietanką.
Przestudź ją. Dodaj bakalie, miód do smaku - wymieszaj.
Dno foremek wysyp zmielonymi migdałami. Kulkę kaszy dostosowanej do wielkości foremki oprósz zmielonymi migdałami po czym wciśnij w foremkę. Zrób to samo z pozostałymi po czym schłodź. Wyjmij desery z foremek na talerzyki, udekoruj kwiatami szałwii, listkami mięty i polej miodem.






2 komentarze:

  1. Ciekawa nazwa........a już zaczęłam szukać pereł!
    Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki! Jałowiec jest dla mnie perłą :)przepadam za tym aromatem.

    OdpowiedzUsuń