Piekłam ciastka a właściwie rogaliki z ciasta francuskiego i pozostał mi prostokąt ciasta wielkości
5 x 20 cm. Na ciastka za mało, na dekorację do pysznego deseru w sam raz.
I tak właśnie powstały ciasteczka w kształcie duszków które zastosowałam do dekoracji deseru truskawkowego.
Deser truskawkowy z duszkiem.
Najpierw kilka słów o ciasteczkach ...
Ciasteczka duszki
- płat ciasta francuskiego (5 x 25)
- 2 łyżki sezamu
- rozkłócone żółtko
- stopiona czekolada do dekoracji (kilka kostek)
Z ciasta francuskiego powycinaj trójkąty.
Ze skrawków ułóż niby rączki i buciki.
Posmaruj rozkłóconym żółtkiem dolną część trójkątów i posyp sezamem.
Upiecz w nagrzanym do temp. 190 st. C piekarniku na rumiany kolor.
Po ostudzeniu zaznacz czekoladą oczy i usta, udekoruj wg uznania.
Po ostudzeniu polewy użyj ciasteczka do dekoracji deserów.
Deser truskawkowy z duszkiem
- około 600 g truskawek
- cukier brązowy do smaku
- 400 g twarożku
- pół szklanki kremówki (lub jogurtu w wersji light)
- ciasteczka do dekoracji
- listki stewii do dekoracji
Twarożek zmiksuj delikatnie ze śmietanką.
Truskawki zmiksuj z dodatkiem 100 ml wody i cukru do smaku, zostawiając kilka najładniejszych do dekoracji.
Do pucharków nakładaj warstwami naprzemiennie twarożek i mus truskawkowy.
Górę udekoruj kleksem twarożku na którym połóż truskawkę oraz ciasteczkiem w postaci duszka i listkiem stewii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz