Kulki jaglane w malinach
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła
- mała szczypta soli
- 2 łyżki zmielonych migdałów bez skórki
- 500 g malin
- 250 ml wody
- 4 łyżki cukru
- kakao do posypania
Obierz maliny z szypułek, zasyp cukrem i odstaw.
Ugotuj kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Pod koniec gotowania dodaj masło, migdały - wymieszaj by masło się rozpuściło.
Przestudź kaszę. Ulep z niej kuleczki.
Gdy maliny puszcza sok dodaj wodę i zagotuj.
1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuść w niewielkiej ilości wody.
Wlewaj ją do gotujących się malin w takiej ilości, by je lekko zagęścić.
Wlej sos w pucharki, powkładaj kuleczki jaglane. Górę udekoruj posiekanym imbirem kandyzowanym i szczyptą ciemnego , dobrej jakości kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz