Szczególnie latem dobrze smakują desery i ciasta bez pieczenia, najczęściej na bazie żelatyny.
Truskawkowa pianka
- 1 kg truskawek
- 1 mleko skondensowane niesłodzone (400g)
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru brązowego
- pokruszone biszkopty (około 10 szt)
- listki melisy do dekoracji
Umyj i obierz truskawki. Połowę truskawek zmiksuj blenderem z dodatkiem cukru brązowego. Galaretkę z dodatkiem żelatyny namocz w wodzie. Po 10 minutach podgrzewaj ją do chwili, aż żelatyna się rozpuści.
Ostudź galaretkę.
Na dno foremki wyłóż pokruszone biszkopty, polej je połową zmiksowanych truskawek. Ubij mleko na puszystą pianę. Pod koniec ubijania wlewaj 2/3 przestudzonej galaretki. Pozostałą galaretkę wlej do musu truskawkowego - wymieszaj.
Na pokruszone biszkopty wylej masę mleczną, wciśnij w masę truskawki zostawiając kilka do dekoracji. Na górze rozlej mus truskawkowy.
Wstaw ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę.
Przed podaniem wyjmij piankę z foremki, udekoruj je truskawkami i melisą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz