Obiadki więc z warzywami, no czasem z jajeczkiem.
W moim ogrodzie sporo dorodnych rzodkiewek, więc i zjadamy ich spore ilości.
Ponieważ liście są bardziej wartościowe od kuleczek, a liście moich rzodkiewek są nie pryskane chemią i świeże - więc używam ich również. Dziś własnie taki przepis na danie z listkami rzodkiewki dekorowane dużym kwiatem cebulki siedmiolatki.
Kwiat jest bardzo smaczny i bardzo cebulowy, delikatny w smaku jak szczypiorek.
Jaja sadzone w rzodkiewce z kwiatem siedmiolatki
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 szklanka bulionu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 jaja
- 1 płaska łyżeczka mąki
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól i pieprz czarny do smaku
- 2 kwiaty cebulki siedmiolatki do dekoracji
Umyj i obierz rzodkiewki. Wszystkie zdrowe liście posiekaj drobniutko, włóż do rondelka o wysokim brzegu, zalej bulionem i wstaw na ogień. Rzodkiewki pokrój w plasterki lub zetrzyj zostawiając kilka do dekoracji. Do liści dodaj plasterki rzodkiewki , dodaj pieprz ziołowy, posiekany drobno czosnek - gotuj do miękkości (około 10 min.)
Zagęść sos mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
Zmniejsz ogień. W jarzynce zrób zagłębienia w które wbijaj jaja. Trzymaj ma małym ogniu około 5 minut do chwili, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.
Podawaj jaja sadzone w rzodkiewce z młodymi ziemniakami udekorowane rzodkiewką i kwiatem cebulki siedmiolatki.
Super! Uwielbiam kwiaty szczypioru!
OdpowiedzUsuńTylko ja wolę rozciąć kwiatostan cebul i czosnków, taki w całości jest ciężki do przełknięcia.
Ale w całości ładnie wygląda :)
UsuńNie trzeba go jeść w całości. Można na talerzu odciąć same kwiaty lub obgryźć :).