3 czerwca 2013

Serowy stopki

Przepis na serowe stopki otrzymałam od przyjaciółki Halinki. Wśród jej znajomych te ciasteczka cieszą się ogromną popularnością. Razem z przepisem dostałam cudowną foremkę.
Ponieważ moje dzieci są dość wyrośnięte, a chciałam zrobić im przyjemność na Dzień Dziecka, więc postanowiłam upiec w prezencie właśnie takie ciasteczka. Świetna przegryzka do piwa, wina lub wytrawnego szampana. Zastosowałam się do przepisu oryginalnego zwiększając jedynie ilość papryki słodkiej i dodając szczyptę ulubionego chilli.



Serowy stopki  




  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta papryki słodkiej w proszku
  • 1 jajo
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 125 g zimnego masła
  • 200 g startego  emmentalera (lub innego  żółtego sera)
  • 1 żółtko do posmarowania
  • sezam do posypania







Wszystkie składniki ciasta wymieszaj i wyrób szybko po czym odstaw do lodówki na 15 minut.




Podsypując delikatnie mąką wałkuj kawałki ciasta na grubość
 3-5 mm.







Wycinaj stopki, smaruj je rozkłóconym żółtkiem i posypuj sezamem.










Piecz stopki w temperaturze  180 st.C około 15 minut.
Stopki mogą być wspaniałym prezentem - dodatkiem do butelki dobrego wina.







Serowe stopki są świetnym dodatkiem do piwa ...

 
lub wina

 

Mogą być również smacznym  prezentem.





4 komentarze:

  1. Ale słodkie stópki :-)

    Witam :) Nominuję Cię do Liebster Blog Award,wiecej szczegółów na http://evita0007.blogspot.com/2013/06/nominacja.html
    Buziaczki :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ! ale nie można chyba dwa razy???? No nie wiem :)

      Usuń
  2. przepis to jedno, ale foremka drugie cudo !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też ten prezent od przyjaciółki oczarował.
      Mam zamiar wypróbować jeszcze inne przepisy stópkowe :)
      Choć podobno ten jest z podtekstem, bo czasem stopki czuć serem ;)

      Usuń