na lunch proponuję Kozi przysmak
kolacja - Paczuszki z serem i cukinią
deser to Kulki jaglane w malinach
A więc zaczynamy od przekąski.
Kozi przysmak
- 200 g ugotowanej kaszy perłowej
- 3 buraczki czerwone
- 1 łyżka masła
- chrzan starty do smaku
- sól i pieprz ziołowy do smaku
- sok z cytryny i miód lipowy do smaku
- pęczek rukoli
- pęczek szpinaku
- biały pieprz do smaku
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- pół szklanki śmietanki kremowej
- 300 g twarożku z mleka koziego
- 4 orzechy do dekoracji (uprażone uprzednio)
Obierz buraczki, zetrzyj je w drobną łezkę po czym przełóż do garnuszka.
Podlej niewielka ilością wody, lekko posól i ugotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj masło.
Dopraw buraczki sokiem z cytryny, miodem, chrzanem i pieprzem ziołowym do smaku.
Wymieszaj połowę kaszy z buraczkami w takiej proporcji by powstała kleista masa.Sprawdź, czy masa jest dobrze doprawiona. Jeśli nie, dopraw ja ponownie.
Umyj rukolę i szpinak. Oderwij listki i włóż je do wysokiego naczynia. Kilka rukoli pozostaw do dekoracji.
Zalej liście śmietanką, dodaj zmielone orzechy po czym zmiksuj na gładką masę. Dopraw ją solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny i miodem do smaku.
Wymieszaj masę z kaszą.
Sprawdź, czy masa jest dobrze doprawiona. Jeśli nie, dopraw ją ponownie.
Ułóż obręcz na talerzu. Układaj lekko ubijając kolejne masy: buraczaną, posmaruj ją serem kozim, następnie zieloną. Na górze rozsmaruj warstwę sera. Zrób trzy kleksy z masy czerwonej, obrzeże z masy zielonej.
Udekoruj cząstkami orzechów i listkami rukoli. Podawaj jako przekąskę na zimno.
Paczuszki z serem i cukinią
- 1 duże jajo
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- szczypta soli
- około pół szklanki mąki pszennej
- 2 krążki sera typu Camembert z ziołami prowansalskimi
- 1 cukinia
- 1 łyżka masła sklarowanego
- bazylia i pieprz czarny grubo mielony do dekoracji
Do letniego mleka wsyp siemię lniane. Dodaj wodę, jajo, szczyptę soli, olej i mąkę . Zmiksuj na gładko. Upiecz naleśniki.
Cukinię pokrój na cieniutkie plasterki. Krążki sera przetnij poziomo na pół.
Obłożone cukinią plastry sera zawijaj jak paczki.
Paczuszki z serem przesmaż na rozgrzanym na patelni maśle z obydwu stron. Paczuszki powinny być chrupiące, a środek lekko lejącym serem.
Podawaj na gorąco udekorowane bazylią, plasterkami cukinii i posypane pieprzem.
Na deser również proponuję smakołyk z kaszy:
Kulki jaglane w malinach
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła
- mała szczypta soli
- 2 łyżki zmielonych migdałów bez skórki
- 500 g malin
- 250 ml wody
- 4 łyżki cukru
- kakao do posypania
Obierz maliny z szypułek, zasyp cukrem i odstaw.
Ugotuj kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Pod koniec gotowania dodaj masło, wymieszaj by się rozpuściło.
Przestudź kaszę. Ulep z niej kuleczki.
Gdy maliny puszcza sok dodaj wodę i zagotuj.
1 łyżkę maki ziemniaczanej rozpuść w niewielkiej ilości wody.
Wlewaj ją do gotujących się malin w takiej ilości, by je lekko zagęścić.
Wlej sos w pucharki, powkładaj kuleczki jaglane. Górę posyp posiekanym imbirem kandyzowanym i szczyptą ciemnego , dobrej jakości kakao.
Ale to musi smakować.............!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń