10 czerwca 2013

Kozi przysmak

Moja druga propozycja  menu festiwalowego :
na lunch proponuję Kozi przysmak
kolacja - Paczuszki z serem i cukinią
deser to Kulki jaglane w malinach
A więc zaczynamy od przekąski.



Kozi przysmak


  • 200 g ugotowanej  kaszy perłowej
  • 3 buraczki czerwone
  • 1 łyżka masła
  • chrzan starty do smaku
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • sok z cytryny i miód lipowy do smaku
  • pęczek rukoli
  • pęczek szpinaku
  • biały pieprz do smaku
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • pół szklanki śmietanki kremowej
  • 300 g twarożku z mleka koziego
  • 4   orzechy do dekoracji (uprażone uprzednio) 



Obierz buraczki, zetrzyj je w drobną łezkę po czym przełóż do garnuszka.
Podlej niewielka ilością wody, lekko posól i ugotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj masło.
Dopraw buraczki sokiem z cytryny, miodem, chrzanem i pieprzem ziołowym do smaku.
Wymieszaj  połowę kaszy z buraczkami w takiej proporcji by powstała kleista masa.Sprawdź, czy masa jest dobrze doprawiona. Jeśli nie, dopraw ja ponownie.



 Umyj  rukolę i szpinak. Oderwij listki i włóż je do wysokiego naczynia. Kilka rukoli pozostaw do dekoracji.
Zalej liście śmietanką, dodaj zmielone orzechy po czym zmiksuj na gładką masę. Dopraw ją solą, białym pieprzem  oraz sokiem z cytryny i miodem do smaku.
Wymieszaj masę z kaszą.
Sprawdź, czy masa jest dobrze doprawiona. Jeśli nie, dopraw ją ponownie.
Ułóż obręcz na talerzu. Układaj lekko ubijając kolejne masy: buraczaną, posmaruj ją serem kozim, następnie zieloną. Na górze rozsmaruj warstwę sera. Zrób trzy kleksy z masy czerwonej, obrzeże z masy zielonej.



Udekoruj cząstkami orzechów i listkami rukoli. Podawaj jako przekąskę na zimno.


Na kolację proponuję  Chrupiące paczuszki z kaszą i cukinią.

 Paczuszki z serem i cukinią

  • 1 duże jajo
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody 
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • około pół szklanki mąki pszennej
  • 2 krążki sera typu Camembert z ziołami prowansalskimi
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • bazylia i pieprz czarny grubo mielony do dekoracji




Do letniego mleka wsyp siemię lniane. Dodaj wodę, jajo, szczyptę soli, olej  i mąkę . Zmiksuj na gładko. Upiecz naleśniki.







 Cukinię pokrój na cieniutkie plasterki. Krążki sera przetnij poziomo na pół.







Obłożone cukinią plastry sera zawijaj jak paczki.










Paczuszki z serem przesmaż na rozgrzanym na patelni maśle z obydwu stron. Paczuszki powinny być chrupiące, a środek lekko lejącym serem.







Podawaj na gorąco udekorowane bazylią, plasterkami cukinii i posypane pieprzem.













Na deser również proponuję smakołyk z kaszy:
Kulki jaglane w malinach


  • 100 g  kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżki zmielonych  migdałów  bez skórki
  • 500 g malin
  • 250 ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • kakao do posypania


Obierz maliny z szypułek, zasyp cukrem i odstaw.
Ugotuj kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Pod koniec gotowania dodaj masło, wymieszaj by się rozpuściło.
Przestudź kaszę. Ulep z niej kuleczki.





Gdy maliny puszcza sok dodaj wodę i zagotuj.
1 łyżkę maki ziemniaczanej rozpuść w niewielkiej ilości wody.
Wlewaj ją do gotujących się malin w takiej ilości, by je lekko zagęścić.
Wlej sos w pucharki, powkładaj kuleczki jaglane. Górę posyp posiekanym imbirem kandyzowanym i szczyptą ciemnego , dobrej jakości kakao.







2 komentarze: