Na krążku kaszy położyłam jaja sadzone w szpinaku (patent podobny jak niedawne jaja sadzone w rzodkiewce). Udekorowałam je pikantnymi kwiatami chrzanu.
Danie wyraziste i smaczne - polecam!
Jaja sadzone w szpinaku z kwiatem chrzanu
- 150 g kaszy gryczanej nieprażonej
- 1 duży pęczek liści szpinaku
- 1 duża cebula
- 1 szklanka bulionu
- 10 dag masła Lurpak klasyczne
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 jaja
- 1 płaska łyżeczka mąki
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól i pieprz czarny do smaku
- pęczek kwiatów chrzanu
Ugotuj kaszę na sypko w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj 5 dag masła oraz pieprz ziołowy. Wymieszaj. Gdy kasza będzie miękka wstaw ją w ciepłe miejsce.
Umyj i obierz szpinak z łodyg. Kwiaty szpinaku i kilkanaście liści pozostaw do dekoracji (są smaczne i wyraziste w smaku).Liście pokrój niezbyt drobno.Obierz i posiekaj drobniutko cebulę. Włóż 5 dag masła do rondelka o wysokim brzegu .Zagrzej je po czym zeszklij cebulkę po czym zalej ją bulionem, dodaj posiekany drobno czosnek i szpinak. Dopraw go solą, pieprzem czarnym oraz gałką muszkatołową.
Mąkę wymieszaj w niewielkiej ilości wody i zagęść nią sos.
Zrób w jarzynce dołki po czym w każdy wbij jajo. Trzymaj potrawę na bardzo małym ogniu pod przykryciem do chwili aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.
Ułóż kaszę na talerzach przy pomocy obręczy w krążek. Ułóż na każdej porcji kaszy szpinak oraz jajo sadzone.
Udekoruj danie listkami i kwiatami szpinaku oraz chrzanu. Jajo oprósz odrobiną pieprzu.
tez bardzo lubię kaszę gryczaną, bardzo dobry pomysł na jej podanie:)
OdpowiedzUsuń