Zamiast pieczywa użyłam kaszy perłowej ... i buraczków.
Sandwich perłowy
- 100 g ugotowanej kaszy perłowej
- 3 buraczki czerwone
- 1 łyżka masła
- chrzan starty do smaku
- sól i pieprz ziołowy do smaku
- sałata strzępiasta
- sok z cytryny i miód lipowy do smaku
- 4 plastry żółtego sera (lokalnego)
- 4 plastry szynki
- 8 łyżeczek startych orzechów włoskich (uprażonych uprzednio)
- 4 połówki orzechów do dekoracji (uprażonych uprzednio)
Obierz buraczki, zetrzyj je w drobną łezkę po czym przełóż do garnuszka.
Podlej niewielka ilością wody, lekko posól i ugotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj masło.
Dopraw buraczki sokiem z cytryny, miodem, chrzanem i pieprzem ziołowym do smaku.
Wymieszaj kaszę z buraczkami w takiej proporcji by powstała kleista masa.Sprawdź, czy masa jest dobrze doprawiona. Jeśli nie, dopraw ja ponownie. Maselniczkę prostokątną lub inną foremkę wysyp 1 łyżeczką orzechów, ułóż listek sałaty po czym rozłóż warstwę masy delikatnie ją uklepując. Na masie ułóż plaster sera i plaster szynki stosownie przycięty do wymiaru pojemniczka. Na górze ułóż kolejną warstwę masy, posyp ją drugą łyżeczką zmielonych orzechów, dociśnij jak babkę z piasku i odwróć na talerz.
W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki. Udekoruj je sałatą i połówkami orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz