9 czerwca 2013

Sandwich perłowy

Dlaczego perłowy? ... nasuwa się pytanie.
Zamiast pieczywa użyłam kaszy perłowej ... i buraczków.


Sandwich perłowy


  • 100 g ugotowanej kaszy perłowej 
  • 3 buraczki czerwone
  • 1 łyżka masła
  • chrzan starty do smaku
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • sałata strzępiasta
  • sok z cytryny i miód lipowy do smaku
  • 4 plastry żółtego sera (lokalnego)
  • 4 plastry szynki
  • 8 łyżeczek startych orzechów włoskich (uprażonych uprzednio) 
  • 4 połówki orzechów do dekoracji (uprażonych uprzednio) 


Obierz buraczki, zetrzyj je w drobną łezkę po czym przełóż do garnuszka.
Podlej niewielka ilością wody, lekko posól i ugotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj masło.
Dopraw buraczki sokiem z cytryny, miodem, chrzanem i pieprzem ziołowym do smaku.
Wymieszaj  kaszę z buraczkami w takiej proporcji by powstała kleista masa.Sprawdź, czy masa jest dobrze doprawiona. Jeśli nie, dopraw ja ponownie. Maselniczkę prostokątną lub inną foremkę  wysyp 1 łyżeczką orzechów, ułóż listek sałaty po czym rozłóż warstwę masy delikatnie ją uklepując. Na masie ułóż plaster sera i plaster szynki stosownie przycięty do wymiaru pojemniczka. Na górze ułóż kolejną warstwę masy, posyp ją drugą łyżeczką zmielonych orzechów, dociśnij jak babkę z piasku i odwróć na talerz.
W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki. Udekoruj je sałatą i połówkami orzechów.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz