18 czerwca 2013

VIII FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI w Bielsku Białej

Kilka dni przerwy w blogowaniu spowodowane zostało przygotowaniami do śląskiego festiwalu.
Tym razem odbył się 15 czerwca w pięknym beskidzkim mieście - Bielsku Białej.
 Do konkursu zaprosiłam jak zwykle rodzinkę czyli Familiję :)
Tym razem wybrał się ze mną jak zwykle mąż, Mamusia oraz starszy syn Paweł z córeczką.
Niestety młodszego syna Piotra   (fotografa z poprzedniego festiwalu)  nie było.
Sam konkurs w miłej  atmosferze, wszystkie drużyny się bardzo starały, a i Jury też było miłe i przyjazne. Wszak to kulinarna przygoda i zabawa zarazem.
W tym roku nasze potrawy, a szczególnie deser  znalazły uznanie  Jury.
Zajęliśmy drugie miejsce!  Obok BRĄZOWEGO DURSZLAKA  (z ubiegłego roku) stanął
SREBRNY DURSZLAK 2013 r


Dyplom potwierdzający zaszczytne II miejsce



 SREBRNY DURSZLAK



Jak zwykle przydatne w każdej kuchni gadżety festiwalowe plus blendery dla każdego 
z naszej drużyny :) 



Spis tego co zaproponowaliśmy z śląskiej kuchni.



Zupa marchewkowa  (krem) z pasztecikiem ptysiowym w kształcie marchewki.



Królik marynowany jak zając, nacierany jałowcem przed pieczeniem. Podany  z kluseczkami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty z borówkami, dekorowaną kwiatem szczypioru.



Pikielsznita  czyli ciastko tortowe
 nasączone domowym ajerkoniakiem i naszpikowane bakaliami
 polane grubą warstwą czekolady 52 procentowej.


Jedyną wadą tego ciasta było trudne krojenie ze względu na grubą warstwę
czekolady przypominającej hełm  na miękkim i wilgotnym biszkopcie z kremem.
Niestety nie mamy wspólnego zdjęcia (nie było Piotrusia z nami ) więc fotkę naszej drużyny
znajdziecie tutaj







2 komentarze:

  1. gratulacje, Nina ! za rok będzie złoto jak nic :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Izuniu :)
      Mam nadzieję, że to prorocze słowa :)
      Pozdrawiam!

      Usuń