Tym razem odbył się 15 czerwca w pięknym beskidzkim mieście - Bielsku Białej.
Do konkursu zaprosiłam jak zwykle rodzinkę czyli Familiję :)
Tym razem wybrał się ze mną jak zwykle mąż, Mamusia oraz starszy syn Paweł z córeczką.
Niestety młodszego syna Piotra (fotografa z poprzedniego festiwalu) nie było.
Sam konkurs w miłej atmosferze, wszystkie drużyny się bardzo starały, a i Jury też było miłe i przyjazne. Wszak to kulinarna przygoda i zabawa zarazem.
W tym roku nasze potrawy, a szczególnie deser znalazły uznanie Jury.
Zajęliśmy drugie miejsce! Obok BRĄZOWEGO DURSZLAKA (z ubiegłego roku) stanął
SREBRNY DURSZLAK 2013 r
Dyplom potwierdzający zaszczytne II miejsce
SREBRNY DURSZLAK
Jak zwykle przydatne w każdej kuchni gadżety festiwalowe plus blendery dla każdego
z naszej drużyny :)
Spis tego co zaproponowaliśmy z śląskiej kuchni.
Zupa marchewkowa (krem) z pasztecikiem ptysiowym w kształcie marchewki.
Królik marynowany jak zając, nacierany jałowcem przed pieczeniem. Podany z kluseczkami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty z borówkami, dekorowaną kwiatem szczypioru.
Pikielsznita czyli ciastko tortowe
nasączone domowym ajerkoniakiem i naszpikowane bakaliami
polane grubą warstwą czekolady 52 procentowej.
Jedyną wadą tego ciasta było trudne krojenie ze względu na grubą warstwę
czekolady przypominającej hełm na miękkim i wilgotnym biszkopcie z kremem.
Niestety nie mamy wspólnego zdjęcia (nie było Piotrusia z nami ) więc fotkę naszej drużyny
znajdziecie tutaj
gratulacje, Nina ! za rok będzie złoto jak nic :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci Izuniu :)
UsuńMam nadzieję, że to prorocze słowa :)
Pozdrawiam!