10 czerwca 2013

Babeczki lniane z musem truskawkowym

O tych babeczkach myślałam już wczesną wiosną, kiedy można było kupić truskawki tylko z importu. Wreszcie pojawiły się polskie, aromatyczne truskaweczki, więc pora na nie!
 

Babeczki lniane z musem truskawkowym
  • ciasto: 150 g masła Lurpak klasyczne
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • dodatkowo: 1 łyżka siemienia lnianego
  • żółtko do posmarowania brzegów
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • 500 g truskawek
  • kilka łodyg rabarbaru
  • miód akacjowy do smaku
  • listki mięty do dekoracji
  • kwiaty czarnego bzu do dekoracji


Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto, wstaw je do lodówki na pół godziny.
Wysmaruj foremki. Rozwałkuj ciasto na 3-5 mm. Wyklej ciastem foremki. Brzegi posmaruj żółtkiem i posyp siemieniem lnianym.
Upiecz je w temp. 180 st. C na złoty kolor (około 15 min.) . Ostudź.



Obierz rabarbar pokrój go drobno, podlej odrobiną wody i wstaw na ogień. Doprowadź do zagotowania. Gotuj kilka minut do chwili, aż rabarbar się rozpadnie. Do ciepłego dodaj miód do smaku i wymieszaj. Ostudź.






Obierz truskawki, część (tyle ile jest babeczek) odłóż do dekoracji, pozostałe zmiksuj.
Dodaj do truskawek rabarbar, wymieszaj i wstaw do lodówki.







Przed podaniem napełnij babeczki musem truskawkowo-rabarbarowym, udekoruj truskawkami przeciętymi na połowę. Oberwij kwiatki bzu, sparz je wrzątkiem po czym przepłucz zimną wodą.


Posyp nimi babeczki, udekoruj listkami mięty.




Kwiatożercy 2013




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz