O tych babeczkach myślałam już wczesną wiosną, kiedy można było kupić truskawki tylko z importu. Wreszcie pojawiły się polskie, aromatyczne truskaweczki, więc pora na nie!
Babeczki lniane z musem truskawkowym
- ciasto: 150 g masła Lurpak klasyczne
- 300 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajo
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- dodatkowo: 1 łyżka siemienia lnianego
- żółtko do posmarowania brzegów
- tłuszcz do wysmarowania foremek
- 500 g truskawek
- kilka łodyg rabarbaru
- miód akacjowy do smaku
- listki mięty do dekoracji
- kwiaty czarnego bzu do dekoracji
Wysmaruj foremki. Rozwałkuj ciasto na
3-5 mm. Wyklej ciastem foremki. Brzegi posmaruj żółtkiem i posyp
siemieniem lnianym.
Upiecz je w temp. 180 st. C na złoty
kolor (około 15 min.) . Ostudź.
Obierz truskawki, część (tyle ile
jest babeczek) odłóż do dekoracji, pozostałe zmiksuj.
Dodaj do truskawek rabarbar, wymieszaj
i wstaw do lodówki.
Przed podaniem napełnij babeczki musem
truskawkowo-rabarbarowym, udekoruj truskawkami przeciętymi na
połowę. Oberwij kwiatki bzu, sparz je wrzątkiem po czym przepłucz
zimną wodą.
Posyp nimi babeczki, udekoruj listkami
mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz