Krem grysikowy z truskawkami na czekoladowym spodzie z różaną nutą.
- 400 ml mleka
- 4 łyżki grysiku
- 10 dag masła
- 2 łyżki cukru
- kilka łyżek płatków migdałowych
- około 50 dag truskawek
- 10 dag czekolady
- 1 łyżka wody różanej
- 2 łyżki zmielonych orzechów
- 2 łyżki poppingu (preparowanego amarantusa)
- listki melisy do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjX8u-oF937XXGD89nsqukRf8y2s9F4AXEow29jla7oQ79dCFeCAlx8g0V4PT0wXEzNbKh67QMK-f69OCHwvN_eXWLztqqQsYy2mzA1DsV03KbiZk-itxdgR4RTLMiPE0hSYFOhOZCM6D4/s400/TruSer.jpg)
Ugotuj grysik na gęsto na mleku z dodatkiem cukru. Pod koniec gotowania dodaj masło i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Po zdjęciu z ognia mieszaj od czasu do czasu, by nie zrobił się
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtVc5CjOj82JB3lvffiyy1UvV1ZYiV2oO5c-49TFckr9k1DO0c8MsisJ5GDfpKd8sczlUjAVSW8xixSVZu10BwQgCT0Nk60WvTu2o4dS0qZJVykN1-WFpCu1xKmrdZwPE8kGaYIu6QQW4/s200/TruSer2.jpg)
Do foremek w kształcie serc ułóż na dnie połówki truskawek, posyp dno płatkami migdałowymi.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWUMQ0NotX6T02_kCTohFXOh7xSNYxYrHqhyASv_n8BOY23YtDjr341YYveHoLooeHwMgGdgUiaF3FFVvIHSaCs41t8DH1GD8w0Fn3KAAzyp1MF0hIRMHHoBl0tq9EFObzyEibEIs10lI/s200/TruSer3.jpg)
Pozostałe truskawki pokrój w kostkę i wciśnij w masę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3YRiyP33LnV_htU0QNnpFjAZKchCMExgFtfXIEEkEU-mUIFpocGKxKSQvW0Bi4dcfFtvGSiaPKFb-Q_aWfk-9hYRwc8Y-3HZA_e3hQH66fioUHh8O32nXzXGpq6iFu-60DoXI5UxpZJM/s200/TruSer4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhT3tRnwh-0dwLsEYI2IqwT5g6Ndca1Y47SNcTGSvriKf_b9wKexvhoKAAk874je4ao1gPAUiZ7hTwKeP9hvtEkZOWZJARsauLQzDnRet76BG_gltHiECRv6sUhPSv9wfWVzpe_WUG-Cc0/s200/TruSer5.jpg)
Stop czekoladę z dodatkiem wody różanej, dodaj orzechy- wymieszaj i lekko przestudź. Dodaj popping, wymieszaj i uzupełnij foremki masą czekoladową z różanym aromatem do pełna. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Wyjmij deserki na talerz. Podaj udekorowane listkami melisy.
Pychotka :) W dodatku prezentuje się uroczo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń