Wianek bakaliowy z nutą szałwii
- 150 g kaszy jaglanej
- mała szczypta soli
- pół szklanki mleka skondensowanego lub słodkiej śmietanki
- 3/4 szklanki bakalii (uprażone płatki migdałów i orzechów nerkowca, rodzynki sułtańskie)
- miód akacjowy do smaku
- miód akacjowy do polania
- kilka łyżek zmielonych migdałów do wysypania foremek
- kwiatki szałwii i listki mięty do dekoracji
Ugotuj kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu zastępując część wody mlekiem lub śmietanką.
Przestudź ją. Dodaj bakalie, miód do smaku - wymieszaj.
Dno foremek wysyp zmielonymi migdałami. Kulkę kaszy dostosowanej do wielkości foremki oprósz zmielonymi migdałami po czym wciśnij w foremkę. Zrób to samo z pozostałymi po czym schłodź. Wyjmij desery z foremek na talerzyki, udekoruj kwiatami szałwii, listkami mięty i polej miodem.
Och, ależ to musiało być pyszne z tą szałwią!
OdpowiedzUsuń