O nie! Dodałam mały pęczek rukoli i postanowiłam zrobić pesto.
Rzodkiewkowe pesto
- duży pęczek rzodkiewkowych liści
- mały pęczek rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki zmielonych migdałów (obranych ze skórki)
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
- około pół szklanki oliwy Extra V.
- pół łyżeczki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz biały do smaku
Umyj i osusz liście rzodkiewek oraz rukoli. Włóż je do wysokiego naczynia, zalej oliwą po czym zmiksuj. Dodaj pozostał składniki, czosnek, migdały, parmezan, sok z cytryny i miód, zmiksuj na gładką masę ponownie . Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj jeszcze oliwy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos ten podawaj do makaronu lub ryżu. Jeśli nie zużyjesz całego możesz przechować go w słoiczku przez kilka dni w lodówce. Ja polewam go odrobiną oliwy by zabezpieczyć przed szybkim zepsuciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz