Krem grysikowy z truskawkami na czekoladowym spodzie z różaną nutą.
- 400 ml mleka
- 4 łyżki grysiku
- 10 dag masła
- 2 łyżki cukru
- kilka łyżek płatków migdałowych
- około 50 dag truskawek
- 10 dag czekolady
- 1 łyżka wody różanej
- 2 łyżki zmielonych orzechów
- 2 łyżki poppingu (preparowanego amarantusa)
- listki melisy do dekoracji
Ugotuj grysik na gęsto na mleku z dodatkiem cukru. Pod koniec gotowania dodaj masło i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Po zdjęciu z ognia mieszaj od czasu do czasu, by nie zrobił się
kożuch. Umyj i obierz truskawki.
Do foremek w kształcie serc ułóż na dnie połówki truskawek, posyp dno płatkami migdałowymi.
Przestudzony krem grysikowy nałóż do foremek zostawiając miesjce na pół centymetrową warstwę czekolady.
Pozostałe truskawki pokrój w kostkę i wciśnij w masę.
Stop czekoladę z dodatkiem wody różanej, dodaj orzechy- wymieszaj i lekko przestudź. Dodaj popping, wymieszaj i uzupełnij foremki masą czekoladową z różanym aromatem do pełna. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Wyjmij deserki na talerz. Podaj udekorowane listkami melisy.
Pychotka :) W dodatku prezentuje się uroczo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń