Boczniaki to bardzo zdrowe grzyby, więc postanowiłam użyć ich do żurku postnego.
Na Wielką sobotę planuję ugotować taki żurek.
Dziś próbka jak taki żurek będzie wyglądał.
Żurek z boczniakiem w jaju
- 1/2 litra zakwasu owsianego (lub żytniego)
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
- 8 jaj ugotowanych na twardo
- 250 g boczniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki natki pietruszki
Oczyść i obierz grzyby. Zetnij twarde ogonki, pokrój kapelusze na cieniutkie paseczki. Na maśle przesmaż grzyby, dopraw je sola i pieprzem.
Podgrzej bulion, do gotującego wlej zakwas, doprowadź do zgotowania.Dodaj resztę grzybów do zupy wraz z sosem. Dopraw żurek do smaku i zdejmij z ognia.
Zetnij czubki jajek (z dwóch stron), wyjmij łyżeczką żółtka.
Do jajek włóż grzyby.
Układaj po dwa jaja z boczniakiem w głębokich talerzach, zalej je żurkiem.
Przed podaniem posyp rozkruszonymi żółtkami oraz natką pietruszki.
świetny pomysł, żurek w cale nie musi być nudny:)
OdpowiedzUsuń