Pierś z indyka z farszem orzechowym
- 1 pierś z indyka (około 1,2 kg)
- 1 szklanka orzechów włoskich
- sos sojowy, sól i pieprz do smaku
- 1 duże jajo
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- 1/2 szklanki czerwoneg wina
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- garść rodzynków
Ścinki zmiel razem z czosnkiem i połową orzechów włoskich. Do zmielonego mięsa dodaj jajo, sos sojowy i pieprz do smaku. Dodaj lekko pokruszone orzechy które pozostały do farszu, wymieszaj i naładuj go w kieszonki. Zasznuruj nicią bawełnianą jak szynkę.
Skrop mięso sosem sojowym, oprósz pieprzem.
Na rozgrzanym maśle przesmaż mięso do chwili, aż lekko się zarumieni.
Dodaj posiekaną w piórka cebulę
- smaż ją do chwili, aż się zeszkli. Podlej mięso winem, dodaj pokrojoną czerwoną kapustę.
Oprósz ją solą oraz pieprzem ziołowym. Dodaj rodzynki. Duś mięso na bardzo małym ogniu do miękkości.
Bardzo ciekawy przepis. Zapisałam i na pewno wypróbuję. Mam tylko kilka pytań. Co z pozostałymi orzechami? Dodajemy w całości do farszu? Mniej więcej ile czasu dusić mięso? I czy przykryć podczas duszenia?
OdpowiedzUsuńkeana77
A.. już poprawiam ;) pozostałe orzechy dodajemy w całości do farszu.
OdpowiedzUsuńKapustę z duszenia można wykorzystać, doprawić ja cytryną, imbirem do smaku.
Jeśli nie lubisz zbyt miękkiej kapusty zmiksuj ją, dodaj łyżkę masła i zmieni się w ciekawy sos.
Jeszcze odnośnie duszenia mięsa. Ja dusiłam pod przykryciem około 1,5 godziny na bardzo małym ogniu.
OdpowiedzUsuńPowodzenia!
Pozdrawiam :)
Bardzo dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że mięsko wszystkim zasmakuje :)
OdpowiedzUsuń