21 marca 2013

Pascha szafranowa z owocami


Kolejna propozycja świąteczna to mój ulubiony deser serowy - pascha.
Co roku ma trochę inną formę i dodatki. W tym roku przygotuję właśnie taką, dziś mała próba.

Pascha szafranowa z owocami

  • 800 g tłustego wiejskiego twarogu
  • 150 g masła Lurpak (klasyczne)
  • 6 surowych żółtek
  • 1/4 łyżeczki szafranu
  • 250 g cukru pudru
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonej moreli
  • 50 g płatków z migdałów
  • 8 gałązek mięty do przybrania




Suszone morele i żurawinę sparz wrzątkiem, osącz. Do miseczki wsyp szafran, zalej go 1 łyżką wrzątku. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
  Większą część moreli posiekaj drobno. Odłóż po 8 moreli i żurawin do dekoracji.





Utrzyj mikserem masło, nie przerywając ucierania dodawaj po 1 żółtku i łyżce cukru pudru. Do tak utartej masy dodaj szafran (razem z płynem), a następnie dodawaj stopniowo  ser.
Na końcu dodaj suszone owoce, wymieszaj dokładnie.Salaterki wyłóż gazą jałową, do każdej włóż porcję masy serowej, lekko ugnieć masę, a górę posyp płatkami migdałowymi.






Włóż na noc do lodówki. Przed podaniem wywróć porcje paschy na talerzyki, udekoruj je owocami i płatkami migdałowymi.






Przed podaniem udekoruj gałązkami  mięty i oprósz delikatnie cukrem pudrem.



1 komentarz: