7 marca 2013

Makaron z mięsem i cukinią.

Nie wiem czy nie zanudzam Was zwykłym codziennym gotowaniem. Może należałoby wpisywać takie ekstra dania, a nie zwykłe szybkie jedzonko z tego co pod ręką.....
Jeśli taki przepis Was nudzi, opuść go po prostu.

Sos mięsny z cukinią.



  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • sos Tabasco oryginal do smaku
  • sos sojowy
  • makaron jaki lubisz ugotowany al dente
  • starty parmezan do posypania


  • Obierz cebulę. Posiekaj ją drobno i zeszklij na maśle. Dodaj mięso , przesmaż je po czym podlej winem. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, łyżkę sosu sojowego, bazylię  i duś mięso na wolnym ogniu  do miękkości.
    Dodaj pokrojoną  w cienkie plasterki cukinię - wymieszaj.
    Dopraw mięso solą, pieprzem oraz  sosem Tabasco. Zdejmij z ognia . Potrzymaj pod pokrywką kilka minut. Podawaj z makaronem. Posyp startym parmezanem.
    Możesz mięso z cukinią użyć  jako dodatek do ryżu lub kaszy.


    Kulinarne inspiracje i nagrody

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz