25 marca 2013

Chleb pietruszkowy z ziemniakami


Ten chleb piekłam po raz pierwszy. Był to prawdziwy eksperyment, gdyż nigdy wcześniej nie dodawałam ziemniaków do chleba.
Ty razem je dodałam razem ze sporą ilością suszonej natki pietruszki.
Bardzo smaczny chlebek, wilgotny z chrupiącą skórką pachnący pietruszką.



 Chleb pietruszkowy z ziemniakami 






  • około 70 dag mąki pszennej uniwersalnej
  • 3 średnie ugotowane ziemniaki
  • 1 i 1/2 szklanki serwatki (lub wody)
  • 4 dag drożdży
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy


Do miski wsyp kilka łyżek mąki
Do pół szklanki letniej serwatki dodaj cukier i rozkruszone drożdże - dodaj je do mąki. Wymieszaj.



Poczekaj aż drożdże się wzburzą. Dodaj przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajo, otręby, pozostałą serwatkę, pietruszkę, sól i  większą część mąki. Wyrabiaj ciasto za pomocą robota lub ręcznie. Dosyp tyle mąki, by powstało niezbyt gęste ciasto chlebowe.



Pozostaw  ciasto do wyrośnięcia.Przełóż ciasto do wysmarowanej foremki do 3/4 wysokości), poczekaj aż podrośnie. Upiecz w dobrze nagrzanym piekarniku (190 st. C.)
Ostudź chlebek na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz