24 marca 2013

Zakwas owsiany na żurek

Bardzo lubię żurek na zakwasie owsianym. Moim zdaniem jest bardzo delikatny w smaku.
W lodówce zawsze mam "uśpiony " zakwas żytni na żurek i zakwas chlebowy. Mam więc ułatwione  zadanie. Wystarczy taki zakwas rozmnożyć  dodając przegotowanej wody.
Jeśli nie mamy takiego zakwasu wystarczy skórka razowego chleba na zakwasie lub dwie łyżki zakwasu chlebowego. Najwyższy czas , by przygotować zakwas na żurek świąteczny.

Zakwas owsiany na żurek


  • 15 dag otrębów owsianych lub zmielonych płatków owsianych
  • 1/2 litra przegotowanej letniej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka chleba razowego lub 3 łyżki zakwasu


Do półtora litrowego słoja wlej wodę. Dodaj otręby owsiane  oraz zakwas lub skórkę z chleba razowego pieczonego na zakwasie.
Obierz czosnek i pokrój go drobno. Wsyp do słoja. Nakryj słój gazą i postaw w ciepłym miejscu na około 4 dni.





Uwagi!
1) Chleb razowy powinien być pieczony na prawdziwym zakwasie bez konserwantów - inaczej się żurek nie uda.
2) Pozostaw kilka łyżek do następnego zakwasu w naczyniu szklanym w lodówce, jeśli nie masz zamiaru nastawiać od razu następnego zakwasu.
Kiedyś na śląsku regularnie co sobotę jadano żurek, więc zakwas był w słoju zawsze pod ręką.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz