21 marca 2013

Pikantny pasztet paprykowy.


Dzisiaj jeszcze opiszę Wam drugi pasztet dietetyczny z dodatkiem papryki słodkiej i chili.
Przygotowałam go w ten sam sposób co poprzedni, tyle , że z innymi dodatkami.


Pikantny pasztet paprykowy


  • 1/2 kg pręgi wołowej
  • 2 papryki
  • 1 mała marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki 
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • Chili w proszku do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
  • kiełki do dekoracji


Umyj wołowinę, pokrój ją w plastry, dodaj obrane warzywa. Włóż wszystko do garnka, zalej małą ilością wody (tyle by przykryć składniki). Dodaj suszona natkę pietruszki i lubczyk. Posól i gotuj na małym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie. Przelej wszystko przez sito, bulion zostaw do podlewania.
Mięso, pietruszkę, obraną cebulkę i czosnek  zmiel  w maszynce do mięsa. Przełóż do rondelka, podlej niewielką ilością bulionu.



 Dodaj paprykę słodką w proszku, chili,
pieprz oraz  orzechy, duś na bardzo małym ogniu około pół godziny.
Jeśli trzeba podlej bulionem, by masa nie przywarła do dna. Umyj i obierz papryki. Dopraw pasztet ostatecznie do smaku po czym przełóż je do wydrążonych papryk. Odstaw je do ostudzenia.






Przed podaniem pokrój pasztet w plastry. Udekoruj je kiełkami.







1 komentarz: