7 marca 2013

Babka kakaowa z marcepanowym oczkiem.

Jednym z ciekawszych wypieków, które ostatnio przygotowałam do kawy była taka oto babeczka.

Babka kakaowa z marcepanowym oczkiem.









  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka przecieru śliwkowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • około 10 dag marcepanu
  • około 1 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynków


Jaja ubij z cukrem na puszysta masę, pod koniec ubijania dodaj przecier śliwkowy.
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Dodaj sypkie składniki  - wymieszaj.
Dodaj olej, połowę orzechów i rodzynki - wymieszaj po czym  wlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.
Posyp górę obficie orzechami włoskimi. Upiecz w temperaturze 180 stopni.







Po ostudzeniu delikatnie przekrój ciasto na  dwie części.
Z środka dolnej części wytnij rowek.













 Z marcepanu zrób wałek, włóż go w rowek.
 Górną część posmaruj od spodu powidłami po czym zlep części babki.







4 komentarze:

  1. pysznie musi smakować z tym, marcepanem w środku:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To wypiek na imieniny męża, który przepada za marcepanem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że też jesteś miłośnikiem marcepanu :)

    OdpowiedzUsuń