Babka kakaowa z marcepanowym oczkiem.
- 2 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka przecieru śliwkowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- około 10 dag marcepanu
- około 1 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynków
Jaja ubij z cukrem na puszysta masę, pod koniec ubijania dodaj przecier śliwkowy.
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Dodaj sypkie składniki - wymieszaj.
Dodaj olej, połowę orzechów i rodzynki - wymieszaj po czym wlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.
Posyp górę obficie orzechami włoskimi. Upiecz w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu delikatnie przekrój ciasto na dwie części.
Z środka dolnej części wytnij rowek.
Z marcepanu zrób wałek, włóż go w rowek.
Górną część posmaruj od spodu powidłami po czym zlep części babki.
pysznie musi smakować z tym, marcepanem w środku:) świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie ;d
OdpowiedzUsuńTo wypiek na imieniny męża, który przepada za marcepanem :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że też jesteś miłośnikiem marcepanu :)
OdpowiedzUsuń