Były bardzo smaczne, delikatne w środku z chrupiąca skórką.
Domownikom smakowały, więc zapisuję przepis.
Śledzie bałtyckie z majerankiem smażone na smalcu jak chrust.
- 1/2 kg małych śledzi
- sól i pieprz do smaku
- majeranek do smaku
- mąka pszenna do obtaczenia
- smalec do smażenia
Oczyść i umyj śledzie.
Oprósz je solą, pieprzem i majerankiem.
Obtocz każda rybkę w mące.
W rondlu rozgrzej smalec, z rybek strzepuj nadmiar mąki po czym smaż w głębokim tłuszczu na lekko złoty kolor. Wyjmij rybki na bibułę.Po przestudzeniu wkładaj rybki jeszcze raz na rozgrzany smalec i smaż śledzie do chwili,aż będą chrupiące.
Po odsączeniu na ręczniku papierowym podawaj z dodatkiem pieczywa lub z ziemniakami i surówką.
bardzo ciekawy sposób na rybkę:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie...szkoda, że u nas nie można dostać świeżych śledzi.
OdpowiedzUsuń