19 marca 2013

Śledzie bałtyckie smażone jak chrust.

Kolejny przepis z książki Magdy Gessler, tym razem małe śledzie smażone na smalcu jak chrust.
Były bardzo smaczne, delikatne w środku z chrupiąca skórką.
Domownikom smakowały, więc zapisuję przepis.

Śledzie bałtyckie z majerankiem smażone na smalcu jak chrust.


  • 1/2 kg małych śledzi
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • mąka pszenna do obtaczenia
  • smalec do smażenia 




Oczyść i umyj śledzie.









 Oprósz je solą, pieprzem i majerankiem.






Obtocz każda rybkę w mące.









W rondlu rozgrzej smalec, z rybek strzepuj nadmiar mąki po czym smaż w głębokim tłuszczu na lekko złoty kolor. Wyjmij rybki na bibułę.Po przestudzeniu wkładaj rybki jeszcze raz na rozgrzany smalec i smaż śledzie do chwili,aż będą chrupiące.








Po odsączeniu na ręczniku papierowym  podawaj z dodatkiem pieczywa lub z ziemniakami i surówką.





Przepisy Magdy Gessler

2 komentarze:

  1. bardzo ciekawy sposób na rybkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie...szkoda, że u nas nie można dostać świeżych śledzi.

    OdpowiedzUsuń