Wszystkim bardzo smakowała! Jest dużo zdrowsza od tradycyjnej, więc polecam.
Piekłam ją w ubiegłą niedzielę.
Razowa szarlotka sypana.
- 2,5- 3 kg jabłek
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru brązowego do posypania
- orzechy do posypania
Obierz jabłka, pokrój je drobno i poduś chwilę podlewając odrobiną wody. Ostudź.
Do miski wsyp 1 szklankę cukru, mąkę pszenna i orkiszową, proszek do pieczenia, kaszkę mannę i siemię lniane. Wymieszaj dokładnie.
Foremkę wyłóż papierem po czym rozsyp 1/3 sypkich składników. Wyłóż na nie połowę jabłek, oprósz 1 łyżeczką cynamonu. Na jabłka wyłóż kolejną część składników sypkich, na które wyłóż pozostałe jabłka posypane cynamonem. Ostatnią część składników sypkich wyłóż na jabłka.
Ułóż na niej masło pokrojone w cienkie plasterki. Posyp górę orzechami i cukrem.
Piecz szarlotkę w temperaturze 180 st. C. około 40 minut w zależności od grubości ciasta.
pyszna szarlotka właśnie na taką mam ochotę:) chyba sobie zrobię taką w weekend:)
OdpowiedzUsuńPolecam! Jest ... no raczej była przepyszna :)
Usuń