Śledzie opiekane z jałowcem i czerwoną cebulą
- 1/2 kg małych śledzi
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka owoców jałowca
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 2 cebule czerwone
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- mąka pszenna do obtaczenia
- olej do smażenia
- 300 ml octu winnego
- 150 ml wody
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjKlHD-rBU-CiNultuCqXTJNU7fzw_wCSDIudDt7Oc4drVnsvVx5xSJWsAGIaIMzDBwlGSF_F5ecmXcpB4yRYV7vC0opZWFQA46iJVUZeQiA4-ZzMAFsgRq9tXHpRoxTjgcd-a4Xtf0yxI/s320/sleJal2.jpg)
Oczyść i umyj śledzie.
Oprósz je solą i pieprzem. Obtocz każda rybkę w mące.
W rondlu rozgrzej smalec, z rybek strzepuj nadmiar mąki po czym smaż w głębokim tłuszczu na lekko złoty kolor. Wyjmij rybki na bibułę. Obierz cebulę, pokrój ją w plastry.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiABP9aujT_OVRiihVM6p1yi8kMTgJUe1mUVIhDdtqd6yBpxyu6KPcxcxyZcgahJR_AC2M0U3ueaxOkaT6l25-RE_5Ie3Hzq2fKl-2P0rs6Sy6b7fUSUZPn6-qzxFKQN7qN2fhG3MNtSiA/s200/sleJal4.jpg)
W rondelku przesmaż cebulę z dodatkiem cukru na lekko złoty kolor.
Wlej ocet winny i wodę, dodaj jałowiec - zagotuj.
Rybki ułóż w miseczce, zalej je octem z przyprawami. Odstaw na około 2 dni w chłodne miejsce.
Podawaj z ziemniakami ugotowanymi w łupinach.
wyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuń