W ramach akcji postanowiłam wypróbować kilka przepisów.
Na pierwszy ogień poszły placki. Użyłam mniej śmietany i wina niż w przepisie.
Nie miałam też koperku. Dodałam pietruszkę.
Poniżej przepis pani Magdy i fotki mojej wersji.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDpphK-huMHGWEErhCU17ErEPFpXREAfIt2gyMVoppdgXHgJFOlbKLhi5vabEOA5CHCtrr7pm1zf1UX6b6sokfGLBe7Wd2FnVgcLsr61J1wifvxXdsCFd90G9PljLYgG6VolvBuVfU2aA/s640/MGplacki6.jpg)
Placki ziemniaczane w sosie pieczarkowo-kalarepkowym
- placki: 1 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- sos: 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 kalarepki
- 1 l śmietany
- 250 ml wytrawnego wina białego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- koperek
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgB6KqXZUo5qSYdY1NYnDZwJMUl9QiIwlMtAWvnx6p5askq9zEDng5EnJn16sO5Dn6YTtlWxIEVl-yzVVEu3xHkyj0Ol-5s_Hgsexz2G3Pinf1rq_4hlyOVCHeEzrHEceiYH5-56AWY4M/s200/MGplacki2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhIWNO5a0EcHGa5fOX-fENvZYvEPrTAK-Wo7luE61cTFSs0bL94xV6SLGnaxgkWZOLEcP0iIC7Hi6D-8Oj7BVdFfKBPs__cYZz_IIAiUYPc-NxyHygyjJvo292qmCPhvCiRxcATckWlvsI/s200/MGplacki1.jpg)
Podlej winem, po chwili śmietanką. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu do chwili aż sos zgęstnieje.
Obrane ziemniaki i cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do startej masy dodaj jaja, mąkę, sól i pieprz do smaku - wymieszaj.
Smaż placki na oleju na złoty kolor.
Podaj je polane sosem i posypane koperkiem lub listkami pietruszki (w mojej wersji).
moja ulubiona wersja placków ziemniaczanych, nie lubię na słodko.
OdpowiedzUsuńTo dokładnie tak jak ja :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne placuszki! Miło mi, że dołączyłaś do organizowanej przeze mnie akcji! :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:-)
Kasia
Dzięki ! ja również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń