25 marca 2013

Bułeczki - kurczaczki

Bułeczki z dodatkiem otrębów ozdobią świąteczny stół.
Zapewne niejeden dzieciak chętnie zje taką bułeczkę.




Bułeczki - kurczaczki
  • około 50 dag mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy








Do miski wsyp kilka łyżek mąki
Do pół szklanki letniego mleka  dodaj cukier i rozkruszone drożdże - dodaj je do mąki.
Poczekaj aż drożdże się wzburzą. Dodaj  jajo, otręby, pozostałe mleko, sól i resztę mąki. Wyrób  ciasto na bułeczki . Ciasto powinno być dość gęste.
Pozostaw  ciasto do wyrośnięcia.Formuj z dwóch kulek (mniejszej i większej) bułeczki w kształcie kurczaków , uformuj skrzydełka. Układaj je na wysmarowanej tłuszczem blaszce -  poczekaj aż podrosną. Upiecz w dobrze nagrzanym piekarniku (180 st.C).
Ostudź bułki  na kratce. Przed podaniem przekrój je w dolnej części - włóż kawałki papryki wycięte w kształt dzióbka i pazurków. Szpikulcem zrób dziurkę w miejscu oczka, wsuń w nią ziarenko jałowca. Podaj je z dodatkiem sałaty.

Ponieważ bułeczki są nacięte wystarczy włożyć w "brzuszki" świąteczną szyneczkę lub pasztet, listki sałaty i kanapeczka gotowa.

2 komentarze:

  1. podziwiam i jeszcze raz podziwiam :) co za cudo! wygląda fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczaki przesłodkie- podsunęłaś mi świetny pomysł, bo co tydzień piekę chleb i kurczak jak znalazł do koszyczka:-) I zaraz kluseczki pomidorowe zrobię.
    Pozdrawiam.
    www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń