Golonko w galarecie a la salceson
- 1 duże golonko z kością
- sól peklowa
- 1 łyżka masła sklarowanego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- pieprz, majeranek
- włoszczyzna do zupy
- 1 łyżka żelatyny
Golonko nacinamy, nacieramy solą peklową wg przepisu na soli.
Odstawiamy na dobę. Przesmażamy na maśle ze wszystkich stron. Przekładamy do szybkowaru. Zalewamy 1 litrem wody i gotujemy około 40 minut. Po ostudzeniu otwieramy szybkowar. Dodajemy włoszczyznę, przyprawy i gotujemy kolejne 15 minut.
Obieramy mięso z kości, w wywarze rozpuszczamy żelatynę.
Do prostokątnej foremki przekładamy mięso, zalewamy galaretą - odstawiamy z chłodne miejsce do zastygnięcia.
Po wyjęciu z foremki kroimy w plastry.
Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz