Na początek....
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPrhQ6z1cjS9HzfVMN-pRp9snTwlsaunPKjfV9tScpEGS-G84CPlbc-8EYKxMNKfb2QFvXAbKR1lUai8-rAxUIgn_v8NdPa8ZGbg5C_e5UMv_O7-Zd_zs4rLaCngY-ZOAsE7El-GnmUhQ/s640/paszImb.jpg)
Pasztet imbirowy duszony.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZcXwjYwwJsACE6yzT_LF8fUow01pTUdYtaKLHxfxlTjEoqUjpyK4XkwB7fuS8UbH3ZSpzXyXqIl58RtdBeAlCKnx3WssvhABtLRNksBFBb5luql4OEUY5u-CRKiv1s2aRTeaHDWpGPhI/s320/paszImb2.jpg)
- 1/2 kg pręgi wołowej
- 1 mała marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
Umyj wołowinę, pokrój ją w plastry, dodaj obrane warzywa. Włóż wszystko do garnka, zalej małą ilością wody (tyle by przykryć składniki). Dodaj suszona natkę pietruszki i lubczyk. Posól i gotuj na małym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie. Przelej wszystko przez sito, bulion zostaw do podlewania.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5NiBqV7mZW3z3hX0UhN0-3D9DflItToSpj6wuxh1o7IugT68jY8XEKWBdxnrO4k9hWF2cgHJHaNJR5U1xq9V6ZdDSLShsJ44i1FvVSiXqYFkBhjXNPotOmxWwYUXRK885j8Zv1qYxm-M/s320/paszImb3.jpg)
Jeśli trzeba podlej bulionem, by masa nie przywarła do dna. Po ugotowaniu dopraw ostatecznie do smaku po czym wlej do foremki wyłożonej folią spożywczą i odstaw do ostudzenia.
Przed podaniem wyłóż na talerz i udekoruj rzeżuchą.
ciekawy pomysł na pasztet:) on chyba nie jest taki twardy i nie da się pokroić jak normalny pasztet?
OdpowiedzUsuńJest taki średnio twardy, więc możesz pokroić ale w grubsze plastry lub rozsmarować.
OdpowiedzUsuńMa jedną zaletę - jest dietetyczny (z chudego mięsa z warzywami i bez tłuszczu)