![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgudXJ4DNFopruxB9FqRkkCW7KB-6bS2EQrpkr0IY2itmV7OcBLB8LHHmEY7D4lp1tGlN5HomhPi-05TjizlzopaqndW0K2KnfpfMzoY-gOJnBHSNhqqbYamX1gB0RpcF73-rF7RuaIVck/s400/AjerCytrus.jpg)
- 5 żółtek
- 300 ml nalewki cytrusowej
- skórka pomarańczowa i cytrynowa ( po kilka wiórków)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
- 100 ml spirytusu
Żółtka zmiksuj z mlekiem skondensowanym na puszystą masę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOVjyDrt-QmPfrlKuWsMzhQ_cNUDP-NO8W2hL1kfMd5bnm6fEspKAz8H0VxmxxwJD8VKS_VgP-4Ju4_G_h4BDrfwyjHaOvDf0c6WPXwSCTS8t217NthiDfc2Vbqf0oEmY6PfGC9GKLzFg/s320/AjerCytrus1.jpg)
Nie przerywając miksowania wlewaj cienką strużką cytrusówkę a następnie spirytus. Miksuj jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z wyszorowanej pomarańczy i cytryny zetnij paseczki skórek.Włóż je do ajerkoniaku. Wymieszaj.
Zamknij szczelnie w słoju i odstaw w chłodne miejsce wstrząsając od czasu do czasu.
Po dwóch tygodniach wyjmij paseczki skórki pomarańczowej i cytrynowej, przelej ajerkoniak do karafki.
bardzo fajnie połączenie , robiłam ajerkoniak w domu ale taki tradycyjny:)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz cytrusowy aromat - polecam!
OdpowiedzUsuń