Śledzie opiekane z jałowcem i czerwoną cebulą
- 1/2 kg małych śledzi
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka owoców jałowca
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 2 cebule czerwone
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- mąka pszenna do obtaczenia
- olej do smażenia
- 300 ml octu winnego
- 150 ml wody
Oczyść i umyj śledzie.
Oprósz je solą i pieprzem. Obtocz każda rybkę w mące.
W rondlu rozgrzej smalec, z rybek strzepuj nadmiar mąki po czym smaż w głębokim tłuszczu na lekko złoty kolor. Wyjmij rybki na bibułę. Obierz cebulę, pokrój ją w plastry.
Utłucz jałowiec w moździerzu.
W rondelku przesmaż cebulę z dodatkiem cukru na lekko złoty kolor.
Wlej ocet winny i wodę, dodaj jałowiec - zagotuj.
Rybki ułóż w miseczce, zalej je octem z przyprawami. Odstaw na około 2 dni w chłodne miejsce.
Podawaj z ziemniakami ugotowanymi w łupinach.
wyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuń