Strony

17 marca 2013

Pierś z indyka z farszem orzechowym

Dzisiaj opiszę Wam jeszcze świąteczne mięsko. Równie dobrze  można je podać je jako  dodatek do  pieczywa jak i do kluseczek lub ryżu. Pierś z indyka z farszem orzechowym duszona w czerwonej kapuście i cebuli.

Pierś z indyka z farszem orzechowym


  • 1 pierś z indyka (około 1,2 kg)
  • 1 szklanka orzechów włoskich 
  • sos sojowy, sól i pieprz do smaku
  • 1 duże jajo
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 1/2 szklanki czerwoneg wina
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • garść rodzynków







Oczyść mięso, zetnij część formując zwarty kawałek. Ponacinaj mięso tak, by powstały kieszonki.








Ścinki zmiel razem z czosnkiem i połową orzechów włoskich. Do zmielonego mięsa dodaj jajo, sos sojowy i pieprz do smaku. Dodaj lekko pokruszone orzechy które pozostały do  farszu, wymieszaj  i naładuj go w kieszonki. Zasznuruj nicią bawełnianą jak szynkę.
Skrop mięso sosem sojowym, oprósz pieprzem.







Na rozgrzanym maśle przesmaż mięso do chwili, aż lekko się zarumieni.











 Dodaj posiekaną w piórka cebulę
- smaż ją do chwili, aż się zeszkli. Podlej mięso winem, dodaj pokrojoną czerwoną kapustę.
Oprósz ją solą oraz pieprzem ziołowym. Dodaj rodzynki. Duś mięso na bardzo małym ogniu do miękkości.



Po ostudzeniu zdejmij nici. Pokrój w plastry. Podawaj z pieczywem lub jako składnik dania głównego.





5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Zapisałam i na pewno wypróbuję. Mam tylko kilka pytań. Co z pozostałymi orzechami? Dodajemy w całości do farszu? Mniej więcej ile czasu dusić mięso? I czy przykryć podczas duszenia?

    keana77

    OdpowiedzUsuń
  2. A.. już poprawiam ;) pozostałe orzechy dodajemy w całości do farszu.
    Kapustę z duszenia można wykorzystać, doprawić ja cytryną, imbirem do smaku.
    Jeśli nie lubisz zbyt miękkiej kapusty zmiksuj ją, dodaj łyżkę masła i zmieni się w ciekawy sos.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze odnośnie duszenia mięsa. Ja dusiłam pod przykryciem około 1,5 godziny na bardzo małym ogniu.
    Powodzenia!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam nadzieję że mięsko wszystkim zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń