Kolejna propozycja świąteczna to mój ulubiony deser serowy - pascha.
Co roku ma trochę inną formę i dodatki. W tym roku przygotuję właśnie taką, dziś mała próba.
Pascha szafranowa z owocami
- 800 g tłustego wiejskiego twarogu
- 150 g masła Lurpak (klasyczne)
- 6 surowych żółtek
- 1/4 łyżeczki szafranu
- 250 g cukru pudru
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 g suszonej moreli
- 50 g płatków z migdałów
- 8 gałązek mięty do przybrania
Suszone morele i żurawinę sparz wrzątkiem, osącz. Do miseczki wsyp szafran, zalej go 1 łyżką wrzątku. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
Większą część moreli posiekaj drobno. Odłóż po 8 moreli i żurawin do dekoracji.
Utrzyj mikserem masło, nie przerywając ucierania dodawaj po 1 żółtku i łyżce cukru pudru. Do tak utartej masy dodaj szafran (razem z płynem), a następnie dodawaj stopniowo ser.
Na końcu dodaj suszone owoce, wymieszaj dokładnie.Salaterki wyłóż gazą jałową, do każdej włóż porcję masy serowej, lekko ugnieć masę, a górę posyp płatkami migdałowymi.
Włóż na noc do lodówki. Przed podaniem wywróć porcje paschy na talerzyki, udekoruj je owocami i płatkami migdałowymi.
Przed podaniem udekoruj gałązkami mięty i oprósz delikatnie cukrem pudrem.
pysznie wygląda:) ładnie udekorowana:)
OdpowiedzUsuń