Wygląd niezbyt rewelacyjny, bo kasza nie barwiona jest szara, ale smak - świetny!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvh_BD4fXGHxLKDwAOKdd_Rttpsc5ttXfZSTJF8LlaHFkUn0AQu1iK7-F6g_Z6w7g-ve18wbAcUx3G8fNcZurFTYEj45T07rt77Ey2JaXGOkdu22y0iUvXHaMFeLMZpWvyJvyuOW-1wb0/s400/kaszaZiel.jpg)
- 1/2 kg szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 łyżki sosu chili
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1/2 szklanki śmietanki
- 1 łyżka mąki pszennej
- pęczek kwietniowych ziół ( szczypior, pokrzywa, mniszek, estragon, lubczyk)
- mały słoiczek oliwek
- 4 łyżki parmezanu
- 200g kaszy perłowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz czarny do smaku
Ugotuj kaszę. Mięso pokrój w plasterki i przesmaż na maśle razem z pokrojoną drobno cebulą (obraną uprzednio) Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Podlej odrobiną wody i duś do miękkości.
Zieleninę oczyść, opłucz i posiekaj . Dodaj ją do mięsa, dodaj oliwki odsączone z zalewy i sos chili.
Po kilku minutach dodaj śmietankę wymieszaną z mąką - zagotuj.
Dopraw sos ostatecznie do smaku.
Podawaj wieprzowinę z sosem z gorącą kaszą perłową posypaną startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz