13 kwietnia 2012

Świąteczny sernik żmudzki.

Ten sernik który dziś opiszę podobny jest do świątecznej paschy znanej chyba wszystkim.
Jednak nie dodajemy jajek, nie dodajemy śmietany - dodajemy kminek.
Dla mnie to wydawało się takie dziwne, że zamiast 2 dag dodałam tylko szczyptę.
Bałam się, że domownicy nie polubią takiej ilości kminku w serniku.


Świąteczny sernik żmudzki.

  • 500g wiejskiego twarogu
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • około 20 dag suszonych owoców (śliwki, rodzynki, jabłka, morele itp)
  • szczypta kminku
  • ananas  kandyzowany  i listki mięty do dekoracji
Twaróg przepuść przez maszynkę. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę.
Nie przerywając ucierania dodawaj porcjami zmielony twaróg. Umyj owoce, wysusz i pokrój na drobne kawałki. Dodaj je do masy twarogowej razem ze szczyptą kminku.
Wymieszaj dokładnie. Masę przełóż do silikonowej lub metalowej foremki wyłożonej pergaminem,
Przyciśnij deseczkę i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Wyjmij sernik z foremki na talerz, udekoruj go suszonymi owocami i listkami mięty.

Jeśli lubisz wiórki kokosowe, możesz nimi posypać sernik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz