Jednak nie dodajemy jajek, nie dodajemy śmietany - dodajemy kminek.
Dla mnie to wydawało się takie dziwne, że zamiast 2 dag dodałam tylko szczyptę.
Bałam się, że domownicy nie polubią takiej ilości kminku w serniku.
Świąteczny sernik żmudzki.
- 500g wiejskiego twarogu
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- około 20 dag suszonych owoców (śliwki, rodzynki, jabłka, morele itp)
- szczypta kminku
- ananas kandyzowany i listki mięty do dekoracji
Twaróg przepuść przez maszynkę. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę.
Nie przerywając ucierania dodawaj porcjami zmielony twaróg. Umyj owoce, wysusz i pokrój na drobne kawałki. Dodaj je do masy twarogowej razem ze szczyptą kminku.
Wymieszaj dokładnie. Masę przełóż do silikonowej lub metalowej foremki wyłożonej pergaminem,
Przyciśnij deseczkę i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Wyjmij sernik z foremki na talerz, udekoruj go suszonymi owocami i listkami mięty.
Jeśli lubisz wiórki kokosowe, możesz nimi posypać sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz