Smażysz stertę blin , siekasz różne dodatki, wiejska śmietanka, kapary, pieprz zielony.
Ze spiżarni wystawiasz kilka pysznych dżemików i można gości przyjmować!
Bliny gryczane z śledziem korzennym.
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka maślanki
- 2 dag drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka Oleju Wielkopolskiego słonecznikowego
- 4 filety śledzia korzennego z oleju
- 3 łyżki pieprzu zielonego z zalewy
- 1 łyżeczka miodu kwiatowego
- 1 szklanka wiejskiej kwaśnej śmietanki
- 1 jabłko starte w łezkę
- 1 czerwona cebula
- pieprz biały do smaku
- Rzepakowy Olej Wielkopolski do smażenia
Z drożdży, cukru mleka i mąki pszennej przygotuj rozczyn.
Gdy drożdże ruszą dodaj maślankę, żółtka,mąkę gryczaną, olej słonecznikowy i szczyptę soli.
Wymieszaj gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Ubij białka ze szczyptą soli.
Gdy ciasto podrośnie dodaj ubitą pianę, wymieszaj i smaż bliny na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.
Układaj bliny na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu
Posiekaj filety śledzia korzennego , przełóż do miseczki. Dodaj posiekany pieprz zielony, starte jabłko, śmietankę i miód.
Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Podawaj bliny z śledziem w śmietanie z pieprzem zielonym i cebulką czerwoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz