Naleśniki czekoladowo-kawowe z gruszką.
- 50g stopionego masła
- 200 ml maślanki
- 1 czubata łyżka kako
- ok 100g mąki pszennej
- 100 ml wody źródlanej
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- litrowy słoiczek gruszek w lekkim syropie
- 120 ml likieru kawowego
- olej do smażenia
- listki mięty do dekoracji
Ubij jajka z cukrem, szczyptą soli, maślanką. Dodawaj po łyżce mąki i kakao ciągle ubijając.
Ciasto powinno być o konsystencji gęstej śmietanki.
Na koniec dodaj stopione masło.
Wymieszaj i wstaw w chłodne miejsce na pół godziny.
Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni. Odsącz gruszki z syropu, zawijaj je w naleśniki.
Jeśli chcesz zjeść je na gorąco musisz je podgrzać w piekarniku.
Przed podaniem polej naleśniki likerem kawowym z nuta kardamonu (jest przepyszny!) oraz udekoruj listkami mięty
Jadłam te naleśniki u bratowej, bardzo mi posmakowały, bo uwielbiam gruszki, ale nie pomyślałam wcześniej, że można je połączyć ze smakiem kawowym. Raz też robiłam z gruszkami gotowanymi w żurawinowej paoli, i z pieczonymi jabłkami - obowiązkowo z cynamonem.
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz kawowy likier (najlepiej domowej roboty) - warto spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)