Pasztet z boczniaków i jajek z tymiankiem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRj0XeZDuzKj3uL25QiylxJgH1PZZ3fL6U-USSPFR5mBIFxZBJR_VtyhURPmO1mBnyzKkYhOEQBuI1gTbAcy3KSi4DfUqtzfC6_j5OaSGLxo1Pbh3pB5Pd0a6bZeGMpmQeXY1HIeMEGqLY/s400/PaszBoczJaj.jpg)
- 500 g boczniaków
- 1 duża cebula (obrana i poszatkowana)
- 2 łyżki masła sklarowanego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 4 jaja kurze ugotowane na twardo
- 3 białka
- sól, pieprz czarny
- kilka łyżek otrębów owsianych
- masło sklarowane do wysmarowania foremek
- kiełki do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizLjm5Y3Up7p3bSh3BVLHgJXubVXGnNYoCXo3X0kH6XejPv5MHZsfOSy5dQnbcw3i3gcQ9w6SnmZDzk6ijmlitMVt9D7UzJ05bfm-6TBnMCtJSFIZli9KO_-Yxw9_dmwFVXN_A3b75e5VO/s320/PaszBoczJaj1.jpg)
Grzyby umyj pod bieżącą wodą, poodcinaj ogonki. Na 1 łyżce masła sklarowanego przesmaż kapelusze grzybów.
Zdejmij je z patelni. Rozgrzej kolejną łyżkę masła, przesmaż na niej cebulę razem z ogonkami grzybów.
Zmiel połowę kapeluszy, ogonki boczniaków i przesmażoną cebulę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgP9U0Bf8YePBai01Cnj_EvVWCg5R4ieCQvFEQ-ch-XyCLFWlwNmfDYt-hQOMVl0RrUutjF1DjZTjo_oluOjLZ5x13gl6zxZ6oR-bGDKNuVR8sg8DyJ0AFALFSKpnKmzIhF8irFB90pMoAq/s320/PaszBoczJaj2.jpg)
Drugą część kapeluszy posiekaj grubo.Obierz jajka. Połowę pokrój w kostkę, resztę na połówki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgo98KWrzAz5AJ8loKMltSdu50kH4D2v0SjQwR7bKH1YcB1h8vdP9kZx_CSXSj0zHloOIFrQcWyDny1gR9PoJu6_oOoDkhOeyeCdrgguvqfTqQRPlzy5vFhuEXLDo6ZXdUnynIdOVfiGK_q/s320/PaszBoczJaj3.jpg)
Wymieszaj zmieloną masę z pokrojonymi jajkami, pokrojonymi kapeluszami grzybów.
Dodaj kilka łyżek otrębów, tymianek, natkę pietruszki. Dopraw masę solą i pieprzem świeżo zmielonym.
Pieprzu powinno być sporo, by pasztet był wyrazisty w smaku.
Dopraw masę solą i pieprzem ziołowym.Ubij pianę z białek ze szczyptą soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Wysmaruj masłem niewielkie foremki, posyp je otrębami i napełnij masą.W masie zatop połówki jajek.
Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 30 minut w zależności od wielkości i kształtu formy.
Pasztet możesz podać na zimno lub ciepło udekorowany kiełkami które lubisz (brokułów, rzodkiewki - polecam pikantne!)
Bardzo fajny przepis. Nigdy takiego pasztetu nie jadlam.
OdpowiedzUsuń