25 kwietnia 2012

Deser w kokosie.

Po tych wszystkich pikantnych smakach chwila łagodności  w orzechu kokosowym.
Ryż i banany duszone w mleczku kokosowym.

Deser w kokosie.

  • 100 g ryżu ugotowanego aldente
  • w lekko osolonej wodzie
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 2 banany
  • sok z  limonki
  •  owoce kandyzowane (około 5 dag mango, papaja)
  • 4 łyżeczki uprażonych migdałów
  • 4 gałązki mięty
  • skorupy orzecha oczyszczone i sparzone


Ryż zalej mleczkiem kokosowym, dodaj pokrojone banany i duś je  na bardzo małym ogniu około 10 min.
Dopraw deser sokiem z limonki i dodaj drobno pokrojoną połowę owoców. Wymieszaj.



 




Napełniaj połówki orzechów deserem ryżowym, udekoruj go plasterkami owoców i siekanymi, uprażonymi migdałami.
 Gałązkami mięty udekoruj  skorupy orzechów - miseczki.

1 komentarz: