Trochę zmieniłam jej skład ograniczając się do pikantnego sosu chili zamiast 4 małych ostrych strąków, po których przeciętny Europejczyk dostaje duszności.
Dodałam też trochę natki pietruszki. Sałatka jest wręcz banalna.
A więc ...
Sałatka Mohameda
- 3 pomidory
- 1 długi zielony ogórek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu chili (lub 4 małe ostre papryczki)
- sok z połówki cytryny
- 1/3 szklanki oliwy extra V.
- sól do smaku
- listki pietruszki do dekoracji
Pomidory, ogórki (ze skórką), obraną cebulę pokrój drobno na kawałki kilkumilimetrowe.
Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos chili (lub posiekane drobno papryczki).
Sok z cytryny wymieszaj z oliwą i polej sałatkę. Dopraw solą, wymieszaj i odstaw na na 15 minut w chłodne miejsce.
Sałatka bardzo dobrze smakuje z mięsem typu kebab lub kofta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz