Bliny gryczane z twarożkiem i borówkami.
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka maślanki
- 2 dag drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka Oleju Wielkopolskiego słonecznikowego
- 2 łyżki miodu
- słoiczek domowych borówek w lekkim syropie
- 400g twarożku wiejskiego
- pół szklanki śmietany
- Rzepakowy Olej Wielkopolski do smażenia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiImp7qN9-K_a83OpLWQ-5yMBz6FjnJKpTvzTKYgIw9HXZLoD4bmwnwuJORLR4kRrZX80oBEdRSWyyTSSGUmfmSe0t03434XUmcpQuwPodRb9rfCni97NW0ep7DGzmsaZ2U7_HXlF8lTeFL/s400/blinyTwar1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9nzDFZKRRXdM0Cc1b57HLWL4WdWBfYuPp5u3CtDbbMwrKLoSRBXYUVsU5WMyTxUjoNTxOA4TlJAHUfcF5ug3ntQcWJHotaSVzGjvli6USvTEqTkorhTrdTM63j9osglcOHreAmDRA-Sep/s320/bliny0.jpg)
Z drożdży, cukru mleka i mąki pszennej przygotuj rozczyn.
Gdy drożdże ruszą dodaj maślankę, żółtka,mąkę gryczaną, olej słonecznikowy i szczyptę soli.
Wymieszaj gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Ubij białka ze szczyptą soli.
Gdy ciasto podrośnie dodaj ubitą pianę, wymieszaj i smaż bliny na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxOuZBIWE6xqBUY0Y3wWzXx9BP_qIVytBzbBKYKapmqhUNbj7OtVo89QqtNjN3FVWI7RASvQ3IFN3kxr0hF4yc5Z5sxCl92YwHCFenZt4LvHkHofct6vPVoYicxXAUThJMZ5RJtO3P20pW/s320/bliny1.jpg)
Układaj bliny na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiw88jjXyxp333mVaGp1zrE_BZxXe9DArmG7-mt-vI18WUMo7UHDFzzs5AnALgnmyqffNRYrb6HHmSZm5LYwpCUqw-Z-2Vkadkkw-Yun2rwg8_E6I0k7iC9t2oH2pFutQXtNVLwYklguO_a/s320/borowki.jpg)
Wiejski twarożek wymieszaj ze śmietaną, dodaj miód.
Borówki wyłóż do miseczki, udekoruj listkami mięty.
Podawaj bliny z warstwą twarożku i borówkami w lekkim syropie domowej roboty.
Robię je latem. Zagotowuję je w słoikach z niewielką ilością lekkiego syropu. Wytwarza się wtedy taki smaczny sosik - w sam raz do blin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz