Kaczka w czerwonym curry.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjszGApvxn9bfb1IFvqakZfEELKdQc1qiAApAsOFhN-o0xLZFiA4E4m4nmVtPGazM-DbGUNXM06xs4wWxenZN67oCRvwlHhU9mt82OI1IsBrVhclnNNm5actDtR90saeKXAB9_4qAIFVWg/s400/TajKacz02.jpg)
- 1 upieczona kaczka
- 1 puszka mleczka kokosowego(400ml)
- 1 puszka liczi (500g)
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1/2 szklanki bulionu z kaczki
- pół cukinii
- pęczek bazylii
- 3 papryczki chili
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki sosu rybnego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhThM1hHbGH9kmNS2u52xudSFiOwrovQFyF_2k0uwsBun97pqpGwYtmBYi6iUkdXyMWzvdRCxFiqsNV7nO9UREd2aFpy4dErvIajAaHDj4JL6vsZhvj-9ozKWUQXxht6ws510Ta9u1bCic/s320/TajKacz01.jpg)
Kaczkę pokrój na części. Zagrzej dużą patelnię, dodaj pastę curry i podgrzewaj, aż wydobędą się aromaty. Dolej bulion, mleko kokosowe, sok z limonki i sos rybny. Do gorącego sosu dodaj kawałki mięsa, wypestkowane i pokrojone na połówki liczi, cukinie pokrojoną w słupki i część posiekanych listków bazylii.
Duś mięso na bardzo małym ogniu około 5 minut.
Podawaj potrawę na talerzach, posypaną pokrojonymi ostrymi papryczkami i udekorowaną listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz