Na początek naleśniki które lubię najbardziej, potem naleśniki czekoladowo-kawowe z gruszką - tylko dla dorosłych. Co macie na nie ochotę?
Tak sobie pomyślałam, że gdyby zrobić naleśniki wielkanocne - to z czym musiałyby być?
Z masą jajeczną? Albo jajka w naleśnikowych szlafroczkach?
Takie święta z naleśnikiem w roli głównej?
Ale do rzeczy.
Naleśniki z serem.
- 50g stopionego masła
- 2 jaja
- 150 ml mleka
- ok 100g mąki pszennej
- 100 ml wody źródlanej
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 500 ml dżemu domowej roboty
- 50 dkg twarożku wiejskiego
- 4 łyżki cukru pudru
- olej do smażenia
- listki mięty do dekoracji
Ubij jajka z cukrem, szczyptą soli, mlekiem i wodą. Dodawaj po łyżce mąki ciągle ubijając.
Ciasto powinno być o konsystencji gęstej śmietanki.
Na koniec dodaj stopione masło. Wymieszaj i wstaw w chłodne miejsce na pół godziny.
Wymieszaj wiejski twarożek z cukrem pudrem.
Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
Nakładaj twarożek na połowę naleśnika, na drugą dżem , złóż go na połowę.
Podawaj na go zimno lub odrobinę zagrzej w piekarniku.
Udekoruj przed podaniem listeczkami mięty lub melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz