Pomysł zrodził się z tego,że do kruchego ciasta dodaję żółtka, zaś białka trzeba jakoś wykorzystać. Kiedyś piekłam kokosanki. Ostatnio piekę bezowe ozdobniki z drobnym kokosem lub orzechami.
Można zrobić jeden duży mazurek lub dwa niewielkie. Z pozostałej masy można upiec zwykłe makaroniki.
Zobaczcie efekt.
Mazurek z orzechowym królikiem.
- ciasto: 3 żółtka
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- słoiczek dżemu wiśniowego
- masa czekoladowa: 150g czekolady
- 150 g śmietanki kremowej
- 150 g czekolady (mlecznej lub deserowej)
- masa bezowa: 3 białka
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag orzechów mielonych
- dekoracja: bakalie do dekoracji (żurawina, morele suszone,migdały)
- 50g czekolady gorzkiej do dekoracji
- orzechy mielone do posypania
Ze składników ciasta zagnieć szybko kruche ciasto.
Rozwałkuj je , wyłóż na wysmarowaną blachę i wstaw do lodówki na pół godziny.
Ponakłuwaj widelcem - upiecz na blady kolor.
Z białek ubij pianę z cukrem pudrem, dodaj mielone orzechy - wymieszaj.
Zrób makaronikowy brzeg na cieście, wstaw z powrotem do piekarnika.
Z reszty masy ułóż na blaszce wyłożonej papierem figurki do dekoracji (jajka, zajączki, baranki).Piecz w temp. ok 160 st. C.
Podgrzej śmietankę, gdy będzie gorąca dodaj pokruszoną czekoladę - mieszaj do chwili, aż się rozpuści.
Przestudź masę (ganache) lekko.
Ciasto po upieczeniu ostudź, rozłóż warstwę dżemu zostawiając wolny brzeg.
Na dżem rozlej letnią masę czekoladową.
Po całkowitym ostudzeniu ułóż dekorację z figurek i bakalii.
Stop czekoladę w kąpieli wodnej, przełóż ją do szprycy z końcówką do napisów i udekoruj mazurek do końca
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz