Wczoraj bardzo smaczne placki ryżowe z dodatkiem dyni i smażonych na masełku pieczarek.
Placki ryżowe z pieczarkami.
- 100g ugotowanego na sypko ryżu
- 2 jaja
- 1/2 szklanki śmietany wiejskiej
- około 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka kurkumy
- pół szklanki startego w łezkę miąższu dyni
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła
- 1 czerwona cebula
- 400 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek do dekoracji
Obierz pieczarki, pokrój je w mniejsze części. Obierz cebulę i pokrój je w ćwierć plasterki.
Na mocno rozgrzanym maśle (najlepiej sklarowanym) smaż pieczarki z cebulą około 10 minut.
Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu do smaku- odstaw.
Do miseczki wsyp ryż, wbij jajka, dodaj śmietanę, kurkumę, miąższ dyni i szczyptę soli.
Energicznie wszystko wymieszaj.Na końcu dodaj mąkę w takiej ilości, by ciasto przypominało konsystencją ciasta na placki ziemniaczane - wymieszaj.
Na rozgrzanej patelni na oleju usmaż niewielkie okrągłe placuszki na złoty kolor. Podgrzej pieczarki (jeśli trzeba) i nałóż je na placki.
Podaj je od razu udekorowane szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz