Dziś przepisy na bliny gryczane - moim zdaniem największy obok pierogów hit tej kuchni.
Można podawać je na wiele różnych sposobów. Spróbuję je opisać.
Bliny gryczane z łososiem.
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka maślanki
- 2 dag drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka Oleju Wielkopolskiego słonecznikowego
- 250 g wędzonego łososia
- 3 łyżki kaparów
- 1 łyżka Oleju Wielkopolskiego słonecznikowego
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka miodu kwiatowego
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz biały do smaku
- listki pietruszki do dekoracji
- Rzepakowy Olej Wielkopolski do smażenia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPD7Df0-wQ1eyiu4htog_yHRz-3DQYg12qbkAm_Xt1kpDP-DXsGLk5j6e_ONx1YvS1fyscSJzSuaCIfGxa7iQylsflKGxQ2RaulHfG6fjN812MsCiK1KYcgenRLEDQqg0YaUx4vVyYFswL/s400/bliny1los.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9nzDFZKRRXdM0Cc1b57HLWL4WdWBfYuPp5u3CtDbbMwrKLoSRBXYUVsU5WMyTxUjoNTxOA4TlJAHUfcF5ug3ntQcWJHotaSVzGjvli6USvTEqTkorhTrdTM63j9osglcOHreAmDRA-Sep/s320/bliny0.jpg)
Z drożdży, cukru mleka i mąki pszennej przygotuj rozczyn.
Gdy drożdże ruszą dodaj maślankę, żółtka,mąkę gryczaną, olej słonecznikowy i szczyptę soli.
Wymieszaj gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Ubij białka ze szczyptą soli.
Gdy ciasto podrośnie dodaj ubitą pianę, wymieszaj i smaż bliny na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxOuZBIWE6xqBUY0Y3wWzXx9BP_qIVytBzbBKYKapmqhUNbj7OtVo89QqtNjN3FVWI7RASvQ3IFN3kxr0hF4yc5Z5sxCl92YwHCFenZt4LvHkHofct6vPVoYicxXAUThJMZ5RJtO3P20pW/s320/bliny1.jpg)
Układaj bliny na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjD3WjrDP-_kdh-6A3IJQDthbbUhjnS5hREF9xpcRDisGo_o4B0dTfQcUcy8chKf1u0XJ2SLyedn-wIseh_fhpEgjNy2Zb51nP2XeQUCyn2EyMxadJrO07aALvakiM39meeoE6wdCwwGSst/s320/bliny1los1.jpg)
Posiekaj łososia wędzonego.Do słoiczka wlej 1 łyżkę oleju, sok z cytryny,
dodaj miód,paprykę słodką w proszku i pieprz biały do smaku.
Wstrząsaj słoiczkiem do uzyskania gładkiego sosu, którym polej łososia, dodaj kapary i wymieszaj.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwezCYmwPbGQ9cwqpZXVgZRNUels6Y5I-b62jaPpUzfB86cyUoxqFzRdzKYiI1VJGZw0MlWO0_UDL08lLzTijg3zzIZzOe4SuL2zafLOkN1-yW-TVY4hExL1xiVCNuAIBsV_mdDtIRzUnk/s400/bliny1los2.jpg)
Podawaj bliny z siekanym łososiem udekorowane listkiem pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz