Z wczorajszego obiadu zostało trochę kaszy perłowej - w sam raz na krupnik.
Krupnik wiosenny.
- 100 g ugotowanej kaszy perłowej
- 4 duże ziemniaki
- 2 litry wody
- 2 łyżki solonej włoszczyzny
- 1/2 szklanki śmietanki wiejskiej
- 1 łyżka mąki
- pęczek wiosennej zieleniny (lubczyk, pietruszka, mniszek, pokrzywa, szczypior)
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz, cukier trzcinowy do smaku
Zieleninę oczyść, umyj i pokrój drobno.
Do gorącej wody dodaj obrane i pokrojone ziemniaki oraz soloną włoszczyznę.
Gotuj do miękkości.
Dodaj do zupy kaszę, pokrojoną zieleninę i przyprawy. Gotuj kilka minut.
Śmietankę wymieszaj z mąką i zapraw nią zupę. Dopraw ją ostatecznie do smaku, jeśli trzeba.
Podawaj od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz