24 kwietnia 2012

Krupnik wiosenny

Krupnik wiosenny? dlaczego taka nazwa, bo z pęczkiem wiosennych ziół.
Z wczorajszego obiadu zostało trochę kaszy perłowej - w sam raz na krupnik.

Krupnik wiosenny.


  • 100 g ugotowanej kaszy perłowej
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki solonej włoszczyzny
  • 1/2 szklanki śmietanki wiejskiej
  • 1 łyżka mąki 
  • pęczek wiosennej zieleniny (lubczyk, pietruszka, mniszek, pokrzywa, szczypior)
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz, cukier trzcinowy do smaku


 Zieleninę oczyść, umyj i pokrój drobno.
Do gorącej wody dodaj  obrane i pokrojone ziemniaki oraz soloną włoszczyznę.
Gotuj do miękkości.
Dodaj do zupy kaszę, pokrojoną zieleninę i przyprawy. Gotuj kilka minut.
Śmietankę wymieszaj z mąką i zapraw nią zupę. Dopraw ją   ostatecznie do smaku, jeśli trzeba.
Podawaj od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz