Pasztet z boczniaków i jajek z tymiankiem.
- 500 g boczniaków
- 1 duża cebula (obrana i poszatkowana)
- 2 łyżki masła sklarowanego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 4 jaja kurze ugotowane na twardo
- 3 białka
- sól, pieprz czarny
- kilka łyżek otrębów owsianych
- masło sklarowane do wysmarowania foremek
- kiełki do dekoracji
Grzyby umyj pod bieżącą wodą, poodcinaj ogonki. Na 1 łyżce masła sklarowanego przesmaż kapelusze grzybów.
Zdejmij je z patelni. Rozgrzej kolejną łyżkę masła, przesmaż na niej cebulę razem z ogonkami grzybów.
Zmiel połowę kapeluszy, ogonki boczniaków i przesmażoną cebulę.
Drugą część kapeluszy posiekaj grubo.Obierz jajka. Połowę pokrój w kostkę, resztę na połówki.
Wymieszaj zmieloną masę z pokrojonymi jajkami, pokrojonymi kapeluszami grzybów.
Dodaj kilka łyżek otrębów, tymianek, natkę pietruszki. Dopraw masę solą i pieprzem świeżo zmielonym.
Pieprzu powinno być sporo, by pasztet był wyrazisty w smaku.
Dopraw masę solą i pieprzem ziołowym.Ubij pianę z białek ze szczyptą soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Wysmaruj masłem niewielkie foremki, posyp je otrębami i napełnij masą.W masie zatop połówki jajek.
Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 30 minut w zależności od wielkości i kształtu formy.
Pasztet możesz podać na zimno lub ciepło udekorowany kiełkami które lubisz (brokułów, rzodkiewki - polecam pikantne!)
Bardzo fajny przepis. Nigdy takiego pasztetu nie jadlam.
OdpowiedzUsuń