Strony

10 kwietnia 2012

Pasztet z boczniaków i jajek z tymiankiem.

Zachęcona  sukcesem  kolejną tackę grzybów również przeznaczyłam na pasztet. Tym razem na ...

Pasztet z boczniaków i jajek z tymiankiem.


  • 500 g boczniaków
  • 1 duża cebula (obrana i poszatkowana) 
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 4 jaja kurze ugotowane na twardo
  • 3 białka
  • sól, pieprz czarny
  • kilka łyżek otrębów owsianych
  • masło sklarowane do wysmarowania foremek
  • kiełki do dekoracji





Grzyby umyj pod bieżącą wodą, poodcinaj ogonki. Na 1 łyżce masła sklarowanego przesmaż kapelusze grzybów.
 Zdejmij je z patelni. Rozgrzej kolejną łyżkę masła, przesmaż na niej cebulę razem z ogonkami grzybów.
Zmiel połowę kapeluszy, ogonki boczniaków i przesmażoną cebulę.






Drugą część kapeluszy posiekaj grubo.Obierz   jajka. Połowę pokrój w kostkę, resztę na połówki.














Wymieszaj zmieloną masę z pokrojonymi jajkami,   pokrojonymi kapeluszami grzybów.
Dodaj kilka łyżek otrębów, tymianek, natkę pietruszki. Dopraw masę solą i pieprzem świeżo zmielonym.






Pieprzu powinno być sporo, by pasztet był wyrazisty w smaku.
Dopraw masę solą i pieprzem ziołowym.Ubij pianę z białek ze szczyptą soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Wysmaruj masłem niewielkie foremki, posyp je otrębami i napełnij masą.W masie zatop połówki jajek.





Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 30 minut w zależności od wielkości i kształtu formy.

Pasztet możesz podać na zimno lub ciepło udekorowany kiełkami które lubisz (brokułów, rzodkiewki  - polecam pikantne!)

1 komentarz: